BOZULABİLİR KARGOLAR, İLAÇ VE TEKNOLOJİ ÜRÜNLERİ HAVA KARGO HACMİNDEKİ OCAK AYI DÜŞÜŞÜNÜ YUMUŞATTI
Piyasa analisti WorldACD’nin son raporuna göre, 2019 yılı Ocak ayında toplam hava kargo hacminde yine bir düşüş yaşandı. Geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre %2’lik bir gerileme, önceki aylarda başlayan düşüş trendinin sürmesine neden oldu.
28.03.2019 Perşembe

Afrika ve Orta & Güney Amerika’nın görece küçük bölgelerindeki yükseliş sürdü ve giden kargoda, geçen yılın aynı dönemine göre sırasıyla %3,8 ve %0,6’lık bir artış görüldü. Orta ve Güney Amerika yıllık bazda neredeyse %5’lik bir artış kaydederken, tüm diğer bölgelerde bu istatistik aşağı yönde seyretti.

 

Avrupa ve Kuzey Amerika merkezli gönderilerde düşüş, %4 seviyesinde olurken esas gerileme, Asya Pasifik’ten gelen kargoda yaşandı (-%6 genel, -%8 Kuzey Amerika orijini ve -%9,5 Avrupa orijini).

 

Çin menşeili kargoda %5’lik bir artış yaşandıysa da Çin hedefli kargodaki düşüş, %10’dan fazla oldu.

 

WorldACD’nin raporundan bazı satırbaşları ise şöyle: “Bu trendi geçtiğimiz iki ay boyunca gözlemledik. Ancak, Çin Yeni Yılı (5 Şubat 2019) sebebiyle düşüş, Ocak ayında daha fazla telaffuz edildi. Gördüğümüz kadarıyla trend, Asya Pasifik’ten çıkan kargoda küçük bir olumlu etki yaratsa da, bu bölgeye gelen kargoda oldukça ciddi bir olumsuz etki yaratacak.”

 

Ocak ayında olumlu bir tablo çizen ülkeler Afrika’da Fas ve Mısır olurken, Orta ve Güney Amerika’dan listeye giren ülkeler Ekvador ve Kosta Rika oldu.

 

Batı Avrupa’nın tüm ülkelerinde yıllık bazda -%,5’lik bir düşüş yaşanırken, sadece Birleşik Krallık’ta %5’lik bir artış yaşandı.

 

WorldACD: “İngiltere menşeili ürünlerin, Brexit öncesinde stoklanmasına mı şahit oluyoruz? Avrupa’da en kötü performansı gösteren ülke, yıllık bazda giden hava kargoda %8,7’lik bir düşüş (Asya Pasifik’e giden -%14,5) yaşayan Almanya oldu.”

 

Ürün özelinde bakıldığında, raporlarda Ocak 2019’un belirli kategorilerdeki kargolarda iyi bir ay olduğu görülüyor: “Genel kargo, değerli ve tehlikeli ürünlerin dışında kalan tüm kategorilerde, yıllık bazda artış gözlemlendi. Kolay bozulabilen ürünler ve yüksek teknoloji ürünlerin önemli alt kategorilerinde, sırasıyla %6 ve %4’lük bir artış yaşanırken, ilaç sektöründe %5 ve hacmen küçük olan canlı hayvan taşımacılığında %9’luk yükeliş gözlemlendi.

 

“2019 yılında iyi bir performans göstermek için en iyi pozisyonu alan şirketleri belirlemek için, 2018 yılındaki düşüşten en az yara alanlarla, 2017 yılındaki bereketli dönemin verilerini karşılaştırdık. Bu iki yılın arasındaki %2’lik genel artışa rağmen, birçok havayolu grubu çok sınırlı oranda büyüme kaydetti. Asya Pasifik havayolu şirketleri %0,7, Afrika, Orta Doğu ve Güney Asya (MESA) ile Orta ve Kuzey Amerika merkezli şirketler, kaydadeğer bir büyüme gösteremedi. Sadece Kuzey Amerika (%6,3) ve Avrupa (%3,8) merkezli havayolu grupları, dünya ortalamasının üzerinde kalabildi. Dikkat çekici bir başka istatistik ise, Avrupalı şirketlerin pazar payını, Avrupa haricindeki her yerde arttırmasıydı.”

 

Dünyanın en büyük 20 forwarder şirketi, pazar payındaki oranlarını %43,2’den %43’e çekti. Yine de bu “elit grupta”, farklılıklar gözlemlendi.

 

Avrupa orijinli 13 forwarder, sadece %0,5 büyüdü. Bununla birlikte 4 MESA ve Kuzey Amerikalı forwarder şirket, %1,5 büyüyerek az da olsa daha iyi bir performans gösterdi.

 

2018 yılının gerçek kazananı, Japonya merkezli forwarder şirketler olurken, ortalama büyümeleri, %7,2 oldu. Bu büyümenin esas sebeplerinden biri de, Asya Pasifik ve Kuzey Amerika’daki gelişimdi. Kolay bozulabilen ürünler için tercih edilen şirketlerden Kuehne + Nagel, Panalpina, DB Schenker ve Newport, %13-16 arasında değişen büyüme oranlarını açıkladı.

 

Ocak 2019’a genel bir bakış:

Masrafa Tabi Genel Ağırlık: Yıllık bazda -%2; Aylık bazda -%6,2.

Genel Kargo yıllık bazda -%5, Özel Kargo yıllık bazda +%4,6.

Direkt Ton Kilometre (DTK): Yıllık bazda -%1,9. (-%2’lik düşüş göz önüne alındığında, gönderi başına ortalama uzaklık neredeyse değişmedi.)

Getiri 1,84$ oldu (Yıllık bazda -%2,5, Aylık bazda -%8).

Kargo yükleme faktörü yıllık bazda %1,9 ve aylık bazda %4 geriledi.

En küçük gönderiden gelen kazanç (0-50 kg) yıllık bazda %2,1 geriledi. 5000 kg ve üzeri gönderilerde düşüş %6,4 oldu.

Bu habere ilk yorum yapan siz olun!

Facebook Yorumlar

Yazarlar

Taner AKSOY

Ülkemizde Üniversite Mezunlarının İstidahımı ve Sektörümüzde* Durum

E-Dergi Son Sayımız