HAVA KARGO TAŞIMACILIĞI HASEN’DE TARTIŞILDI
Hazar Transit Koridoru Platformu Çalışma Grubu Toplantısı “Hava Kargo Taşımacılığı” başlığı altında 8 Haziran tarihinde Hazar Strateji Enstitüsü (HASEN) ofisinde gerçekleştirildi.
15.06.2016 Çarşamba

UTİKAD’ın yanı sıra üyeleri Arkas Lojistik, Ceynak Lojistik ve Ticaret, Çelebi Holding, TNT International Express, Batı Nakliyat ve Efe Worldwide firmalarından temsilcilerin katılım sağladığı toplantıya İstanbul Barosu Lojistik ve Taşıma Hukuku Komisyonu üyeleri ve çeşitli üniversitelerden akademisyenler de katkıda bulundu.

Taşıma modları arasında önemli bir role sahip hava kargo taşımacılığının, Türkiye’nin lojistik üs olma hedefleri doğrultusunda kilit nokta olduğu ve tüm taşıma modlarını içeren lojistik hizmetlerin entegrasyonunun dış ticaretin gelişmesinde itici gücü oluşturduğu değerlendirlen toplantıda. Lojistik ve lojistikte merkez kavramlarında havayolu taşımacılığının ele alınması, lojistikte hız ve hizmet kalitesinin artması açısından havayolu taşımacılığına da önem verilmesi gerektiği vurgulandı.


 

İstanbul Üniversitesi Ulaştırma ve Lojistik Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Özgür Karagülle’nin hava kargo taşımacılığına dair genel durumu ortaya koyan ve IATA verileri doğrultusunda pazar öngörülerini de ele aldığı sunumu ile başlayan toplantı kapsamında Türkiye’de hava kargo taşımacılığına dair bir perspektif sunmak amacıyla kalkınma planları ve Taşımacılıktan Lojistiğe Dönüşüm Eylem Planı dahilinde hava kargoya verilen önem ve misyon tartışıldı. Hava kargo taşımacılığının mevcut durumu ve rekabetçilik düzeyi toplantı katılımcıları ile detaylı olarak konuşuldu ve özellikle gümrükler konusunda karşılaşılan problemler sektör temsilcileri tarafından dile getirildi.


 

Hava kargoda transit yükün Türkiye’ye katacağı değer ile Dubai gibi örnek uygulamaların iyi anlaşılması gerektiği ve transit yükün Türkiye’ye çekilebilmesi için gereken altyapı yatırımının yanında gümrük mevzuatında yapılması gereken değişikliklere dikkat çekildi. Gümrükte transit yüklemelerin gelişmesi için kargo yüklemelerinde yaşanan mevcut sıkıntılar toplantıda incelenen konu başlıkları arasında yer aldı.

Bu habere ilk yorum yapan siz olun!

Facebook Yorumlar

Yazarlar

Taner AKSOY

Ülkemizde Üniversite Mezunlarının İstidahımı ve Sektörümüzde* Durum

E-Dergi Son Sayımız