ACI VE IATA’DAN HÜKÜMETLERE “ACİL ÇAĞRI”
Dünyanın iki önemli havacılık kuruluşu ACI ve IATA, hükümetlere yaptığı sınırların açılması ve şirketlere finansal destek sağlanması çağrısını bir kez daha yeniledi.
14.10.2020 Çarşamba


ACI ve IATA açıklamasında, “İkili önlem, ülkelere Covid-19 vakalarının girişinden koruyacak, seyahat ve turizm sektöründe istihdam krizini önleyecek. Ayrıca kritik havacılık yapısının canlı kalmasını ve dünyanın dayandığı ekonomik ve sosyal faydaları destekleyebilmesini sağlayacak” denildi.

 

46 milyon kişi işten çıkarılabilir

 

Hava Taşımacılığı Eylem Grubu (ATAG), daha önce yaptığı açıklamada Covid-19 krizinin neden olduğu bağlantı kaybı nedeniyle 46 milyon işin risk altında olduğunu tahmin etmişti. İş kaybının 41,2 milyonu havacılığa dayalı seyahat ve turizm sektöründe, 4,8 milyonun ise havalimanları ve havayolları dahil olmak üzere havacılıkta yaşanacağını bildirmişti.

 

Havalimanlarının geliri 104,5 milyar dolar azalacak

 

Açıklamada, iş dünyasındaki şiddetli ve uzun süreli düşüş nedeniyle havayolu sektörünün istihdamı destekleme konusunda zorlandığına vurgu yapıldı. ACI, havalimanı endüstrisinin gelirlerinde yüzde 60’lık bir düşüşle 104,5 milyar dolar azalacağını bildirdi. IATA ise, havayolu gelirlerinin 2019’a kıyasla en az yüzde 50 azalarak 419 milyar dolara gerileyeceğini belirtti.

 

Test için koordineli bir yaklaşım kullanarak sınırların karantina olmaksızın güvenli bir şekilde yeniden açılmasının, tüm ekonomiyi canlandıracağı ve havayolları ile havalimanları için bir gelir cankurtaranı olacağına vurgu yapan ACI ve IATA, ICAO Konseyi Havacılık Kurtarma Görev Gücü’nü, ulusal düzeyde benimsenebilecek, uluslararası kabul görmüş ve testlere tanınan bir yaklaşım sağlamaya çağırdı.

 

ACI World Genel Müdürü Luis Felipe de Oliveira, “COVID-19 salgını varoluşsal bir kriz olmaya devam ediyor ve havalimanları, havayolları ve ticari ortakları, temel operasyonları ve işleri korumak için doğrudan ve hızlı mali desteğe ihtiyaç duyuyor” dedi.

 

IATA’nın Genel Müdürü ve CEO’su Alexandre de Juniac ise şunları söyledi:

 

“Bir an önce harekete geçmemiz gerekiyor. Küresel hava ağının büyük kısımları, yarım yıldan uzun süredir ciddi şekilde sekteye uğradı. İş kayıpları -sektör içinde ve dışında- sınırların kapatıldığı her gün artmaktadır. Momentum, sınırları yeniden açmak için yapılan testleri desteklemek üzere inşa ediliyor. Bu, en yüksek operasyonel önceliktir. Ve bu krizin sonunda yaşayabilir bir havacılık sektörüne sahip olduğumuzdan emin olmak için ikinci bir mali yardım turu kaçınılmazdır.”

Bu habere ilk yorum yapan siz olun!

Facebook Yorumlar

Yazarlar

Taner AKSOY

Ülkemizde Üniversite Mezunlarının İstidahımı ve Sektörümüzde* Durum

E-Dergi Son Sayımız