TURKISH CARGO BAŞKAN YARDIMCISI HALİT ANLATAN : 5 YILLIK DÖNEMDE İLAVE KARGO UÇAĞI ALMAYI DÜŞÜNÜYORUZ.
Turkish Cargo Satış ve Pazarlamadan sorumlu Başkan Yardımcısı Sayın Halit Anlatan ile bir röportaj gerçekleştirdik.
28.12.2015 Pazartesi

Türkiye’deki hava kargo taşımacılığı sektörünün domine havayollarından olan Turkish Airlines’ın kargo markası Turkish Cargo’nun Satış ve Pazarlamadan sorumlu Başkan Yardımcısı Sayın Halit Anlatan ile bir röportaj gerçekleştirdik.

 

2015 hedeflerinin 730 bin ton olduğunu ileten Anlatan, sektördeki zaman zaman yaşanan global sorunlara rağmen 2014 yılına göre %8 artışla 720 bin ton olarak gerçekleştirmiş olacaklarını bildirdi. 2016 hedeflerinin ise %14’lük bir büyümeyle 821 bin ton olduğunu ileten Anlatan, kesilen konşimento sayısında ise 2014’e kıyasla % 1.2’lik artış olduğunu 793.247 rakamlarına ulaştıklarını açıkladı.

 

Yeni havalimanı, COMIS ve E-Freight hakkındaki sorularımızı cevaplayan Anlatan, 5 yıllık dönemde ilave kargo uçağı almayı düşündüklerini ancak henüz yeni alımlarla ilgili resmi bir çalışma başlatmadıklarını açıkladı.

 

Turkish Cargo’nun müşterilerine/iş ortaklarına sunduğu hizmetler nelerdir?

 

Turkish Cargo 298 uçakla 111 ülkede 283 noktaya direkt uçuşla, 400’ün üzerinde noktaya diğer taşıyıcılarla yapmış olduğu anlaşmalarla (Interline ve SPA), 1000’in üzerinde noktaya da kara taşıma anlaşmalarıyla (RFS) kargo taşıması hizmeti vermektedir.

 

2015 yılındaki hedeflerinizi yakaladınız mı? Rakamlarla izah edebilir misiniz? 2016 yılı hedefleriniz nelerdir?

 

2015 yılında sektördeki zaman zaman yaşanan global sorunlara rağmen 730 bin ton olan 2015 hedefimizi 2014 yılına göre %8 artışla 720 bin ton olarak gerçekleştirmiş olacağız.

 

2014 yılında üretilen konşimento (AWB) sayımız da 784.245 iken 2015 yılı sonunda % 1.2 artışla 793.247 olarak öngörülmektedir.

 

2016 hedefimiz ise %14’lük bir büyümeyle 821 bin tona ulaşmak…

 

Özellikle Avrupa pazarında havayolları filolarındaki kargo uçaklarını elden çıkartıp yolcu uçaklarındaki kapasiteler ile hizmet vermeye başladı. Orta vadede Turkish Airlines’ın bu tür kararları olabilir mi? Yoksa filonuz da bulunan 10 adet kargo uçağına başka uçaklar katma planınız var mıdır?

 

Biz genelde Uzakdoğu – Avrupa hattında IST ötesinde ve Afrika’yla Ortadoğu’nun genelinde dar gövde uçaklarla uçtuğumuzdan dengeyi devam ettirmek için 5 yıllık dönemde ilave kargo uçağı almayı düşünüyoruz ancak henüz yeni alımlarla ilgili resmi bir çalışma başlatmadık.

 

COMIS’ın iş ortaklarınıza katacağı kazanımlardan bahsedebilir misiniz? 1 Ekim 2015 tarihinde canlıya geçen COMIS tam anlamıyla rayına oturdu diyebilir miyiz?

 

Turkish Cargo’nun en büyük dönüşüm projesi olarak nitelendirdiğimiz COMIS projesinin tüm modüllerinde stabilizasyon sürecimiz devam etmekte. Bu kadar büyük bir dönüşüm projesinin tam anlamıyla oturması mutlak zaman alacaktır lakin şu anki işleyişimizde işimizi yavaşlatacak ve iş ortaklarımızın işleyişlerinde problem oluşturacak bir durum olmamakla birlikte hizmet verdiğimiz iş ortaklarımıza daha hızlı ve kaliteli hizmet verebilmek amacıyla çalışmalarımız da sürüyor.

 

Yeni ve güncel teknolojiye sahip, sürekli değişen ve gelişen bir yapıda olan COMIS sistemimiz bizlere birçok yenilikçi çözüm ve fayda getirmektedir. Operasyonel kabiliyetimizi arttıran COMIS sistemi aynı zamanda otomatik kontroller ile kullanıcı hatalarının minimize edilmesini sağlamaktadır. Hizmet kalitemizin arttırılması ile müşteri memnuniyetindeki gelişim sistemin iş ortaklarımıza getireceği faydaların başında gelmektedir. Bunun yanında COMIS’in modüler ve diğer sistemler ile entegre olabilen alt yapısı itibari ile sektördeki gelişmelere hemen ayak uydurulabilecektir. 

 

 

Yakın zaman önce Utikad Genel Kurulunda konuşan yeni havalimanı yapım ve işletim hakkını üstlenen İGA Havalimanı İşletmesi A.Ş’de Ticaretten Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Soner Akkurt’un ifade ettiği “Kargo Şehri” Projesi duyuruldu. Bu projenin detayları henüz net değil belki ama bu açıklamaya paralel olarak Turkish Cargo yeni havalimanı için ne gibi hazırlıklar yapıyor?

 

3. Havalimanında şu an kullandığımız tesisin 2 katı alan üzerine kurulu bir tesise kavuşmayı planlıyoruz. Bu tesiste insan fakötürünü ve dolayısıyla hatayı minimuma indireceğimiz teknolojik antrepo sistemlerini kullanarak şu an insan gücü ile yaptığımız operasyon adımlarını otomatik sistemler vasıtasıyla yapmayı hedefliyoruz, hatta tesis içinden kargo uçaklarına direkt kargo yüklemesi yapılabilecek online park pozisyonları sayesinde operasyonumuzu hızlandırabileceğiz. Bunun yanında dünya taşımacılık trendlerini önceden takip eden ve kurumumuzu buna göre konumlandırabileceğimiz bir yapı kurma niyetindeyiz. Örneğin e-ticaret sektörünün giderek büyüyeceğini öngörerek ekspres taşımacılık ile ilgili adımlar atıyoruz. Ayrıca 3. Havalimanı ile ilgili en büyük projemiz her alandan dünya markası üreticilerin 3. Havalimanı etrafına kurulacak serbest bölgelerde üretimlerini yaptığı ve tüm dünyaya dağıtımlarını İstanbul’dan ve dolayısıyla Turkish Cargo aracılığı ile yaptığı bir yapıyı oluşturmak. Tonajımızı arttırmayı hedeflediğimiz bir diğer projede ülkemizdeki mevzuatın dünyadaki muadil uygulamalar gibi değiştirilmesi ile hava taşımacılığında known agent (güvenilir müşteri) üzerinden gelen kargoların palet halinde mal kabulünün yapılıp uçağa bu şekilde sevkedilmesi. Bu şekilde, şu an sadece Turkish Cargo üzerinde bulunan uçak hazırlığı operasyonu 3. Havalimanı etrafında büyük depo sahibi olacak acentelere bölünmüş olacak.

 

E-AWB için bile henüz hazır olmayan gümrük sistemimizin E-Freight için biraz zamana ihtiyacı olduğunu düşünüyoruz fakat E-Freight projesi için Turkish Cargo hazır mıdır?

 

Ticaretin artık anlık bilgi transferleri ile gerçekleştiği günümüzde e-freight, hava kargo sektöründeki en önemli adımlardan biridir. E-freight’ın hayata geçirilmesi için öncelikle E-AWB kullanımının belli bir olgunluğa erişmesi gerekmektedir. Bu şekilde taşımadaki en önemli evrak olan konşimento elektronik hale gelmektedir. E-AWB kullanımının yaygınlaşması ile sektördeki veri kalitesi de belirgin bir şekilde artacak, bu şekilde e-freight eskisinden daha da önemli hale gelecektir.

 

Turkish Cargo olarak E-AWB ve veri kalitesine yoğunlaştırmış bulunuyoruz. Şu an Türkiye çıkışında yaklaşık %45 oranında E-AWB uygulamaktayız. Bununla beraber COMIS veri taşıma kapasitesi yüksek XML mesajlarını ve farklı formattaki awb ekli dosyaları alıp işleyebilmektedir. Gümrük sistemlerinin ve gerekli yasal alt yapıların hazır olması ile beraber ilgili dokümanlar elektronik ortamda onaylanıp işlenebilecektir. 

Bu habere ilk yorum yapan siz olun!

Facebook Yorumlar

Yazarlar

Taner AKSOY

Ülkemizde Üniversite Mezunlarının İstidahımı ve Sektörümüzde* Durum

E-Dergi Son Sayımız