UYAR GÖK : IATA ACENTELER ARASINDA AYRIM YAPMADAN HERKESE AYNI HİZMETİ SUNUYORUZ
Yakın zaman önce Asiana Cargo Türkiye Satış Müdürü görevine atanan Sayın Uyar Gök ile bir röportaj gerçekleştirdik.
08.09.2016 Perşembe

Türkiye'de İstanbul Atatürk Havalimanına tarifeli sefer düzenleyen Güney Kore bayraklı Asiana Airlines'ın Türkiye Kargo Satış Müdürü Sayın Uyar Gök ile faaliyetleri ve hava kargo taşımacılığı odaklı bir röportaj gerçekleştirdik.

 

İstanbul Atatürk Havalimanına yolcu uçakları ile servis veren ve yaşanan olaylar sonucunda etkilenen turizm sektörü yüzünden sefer sayıları haftada üçe düşen Asiana Airlines, bir çok uzak doğu destinasyonuna gönderilecek kargolar için önemli bir seçenek. Seoul – İstanbul – Seoul hattında A330 ve B777 tippi yolcu uçakları ile servis veren Asiana Airlines, IATA acentelere her sefer için 8-20 ton arası kapasite sunuyor.

 

Röportajımızın ayrıtınılarını aşağıda bululabilirsiniz.

 

Bize kendinizden ve kariyerinizden bahsedebilir misiniz?

 

Mugla Üniversitesi: Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği, ve İstanbul Üniversitesi: Ulaştırma ve Lojistik Yüksek Okulu’nda eğitim gördüm. Havacılıkla tanışmam 2003’de Dalaman Havaş ‘ta işbaşı yapmamla başladı, sonra sırasıyla Airmark, Egypt Air, Korean Air, Dhl Global Forwarding, Hellmann ve Asiana Airlines.

 

Bize Asiana Airlines'dan, servislerinden ve uçak filosundan bahseder misiniz?

 

Kumho Asiana Group bünyesinde bulunun şirketimiz 2003’den bu yana Star Alliance üyesidir. 11 tanesi Freighter olmak üzere 84 ucagımız bulunmakta, dünyanın birçok noktasına kargo ve yolcu seferlermiz ile servis veriyoruz.

 

İstanbul Atatürk Havalimanına gerçekleştirdiğiniz uçuş sıklığı, uçak tipi ve Türkiye'deki IATA kargo acentelerine sunduğunuz kargo kapasitesi ne kadardır? İleriki dönemde arttırmayı planlıyor musunuz?

 

Yakın zamanda yaşanan bombalı saldırı, 15 Temmuz süreci vs. ülkenin bulundugu durumdan dolayı taktir edersiniz ki turist sayısındaki aşırı düşüş malesef uçuş sıklıgımızı da etkiledi ve şu anda 2,4,6. günler olmak üzere çoğunlukla A330, zaman zaman B777 ucaklarımız ile haftada 3 seferimiz bulunmakta.

 

Yolcu sayımıza bağlı olarak 8 ila 20 ton arasında bir kapasitemiz oluyor sefer başı.

 

Kış sezonunu muhtemelen haftada 3 trafik ile tamamlarız, umuyoruz ki turizm yeniden eski düzeye gelir ve uçuşlarımızı arttırırız tekrar önümüzdeki yaz sezonu başından itibaren.

 

Asiana Cargo olarak, acentelere yoğun hizmet verdiğiniz destinasyonlar nereleri? DGR, PER, AVI, HUM gibi kargo türlerini kabul ediyor musunuz?

 

Yolcu ucaklarımızda (ki IST cıkıslı sadece yolcu ucağımız var) DGR malesef kabul edemiyoruz, PER,AVI,HUM gibi özel kargolarda talep sırasındaki ucak tipine göre karar veriliyor.

 

ICN aktarmalı yogun olarak hizmet verdigimiz destinasyonlar arasında başta PVG, HKG, PEK, KIX, NRT, NGO, BKK olmak üzere daha bir çok havalimanı mevcut.

 

Seoul destinasyonu sizinle birlikte üç havayolu Türkiye'den sefer düzenlediği bir destinasyon. Acentelere verdiğiniz servisle rekabet konusunda nasıl farklılaşıyorsunuz?

 

İyi fiyatın yanısıra güven de vermeye çalışarak farklı olmaya, örneğin uçuramıyacagımız kargoyu almamaya ya da açık açık riskli olduğunu belirtmeye, olabildiğimiz her konuda acentelere yardımcı olmaya ve memnuniyeti en üst seviyede tutmaya calısıyoruz.

 

Asiana Cargo, yakın zaman önce tüm IATA acenteler yerine potasiyeli olan ve anlaşma yaptığı acenteler ile çalışıyordu. Hala aynı düzende mi çalışıyorsunuz? Bu stratejinin sebebi ve faydaları nelerdir?

 

Bu konuda sanırım bir yanlış anlaşılma var, IATA acenteler arasında ayrım yapmadan herkese aynı hizmeti sunuyoruz, yalnızca daha önce hiç çalışılmamış bir acente ile çalışabilmemiz için sadece birkaç dakikalarını alan bir form doldurmalarını rica ediyor ve merkezimiz vasıtasıyla sisteme tanımlanmasını yaptırıyoz ki kendi kullandıgımız sistem aracılıgı ile onlara awb stok tanımlıyabilelim.

 

2016 yılında ne kadar kargo taşımayı hedefliyorsunuz? İlk 8 aylık süreçte hedeflerinize yakın mısınız?

 

2016 yılı Türkiye çıkışlı birçok havayolunu etkiledigi aşikar, bizimde uçuş sayımız düştü buna baglı olarak fakat hedeflerimizin gerisinde degiliz.

 

Asiana Cargo olarak, E-AWB kullanımını Türkiye'de uyguluyor musunuz? Buna dair bir çalışmanız var mıdır? Sizce E-Freight sistemi tam anlamıyla Türkiye'de ne zaman yürürlüğe girer?

 

Evet, E-awb kullanıyoruz, bazı istisna ülke ve destinasyonlar hariç sıkıntımız yok, Tam anlamıyla E-freight’e geçilmesi bence ne yazık ki biraz daha sürecek, ne kadar olacagını kestirmek imkansız ama sadece kişisel bir tahminle yani havalimanıyla birlikte başlar diye düşünüyorum.

 

3. Havalimanının Türkiye’deki hava kargo taşımacılığı sektörünü nasıl etkiyeceğini düşünüyorsunuz? Şu anda alınan ihalede hava kargo terminali hakkında net bilgi veya detay olmasa da lokasyon ve diğer şartları değerlendirdiğiniz de nasıl bir tablo ortaya çıkıyor.

 

Tabi ki geçiş süreci sıkıntılı olabilir fakat uzun vadede kargo sektörünün taşınmadan kaynaklı bir düşüş ya da kötü etkilenme yaşayacagını sanmıyorum. Umarım herkes için hayırlı olur.

 

Sizce Türkiye’deki hava kargo taşımacılığı sektörünün gelişimini engelleyen sorunlar nelerdir? Bu sorunlara olan çözüm önerileriniz nedir?

 

Bence uzun süren gümrük işlemlerine çüzüm bulunması bu engellerden sadece biri, ki bu kısmi olarak E-freight uygulamasına da endeksli. E-freight sistemi tam anlamıyla yürürlüge girdiğinde birçok iş daha da kolaylaşacak ve hava kargo taşımacılıgının gelişimini de hızlanmış olacaktır diye düşünüyorum.

Bu habere ilk yorum yapan siz olun!

Facebook Yorumlar

Yazarlar

Taner AKSOY

Ülkemizde Üniversite Mezunlarının İstidahımı ve Sektörümüzde* Durum

E-Dergi Son Sayımız