GEAVIA YÖNETİCİ DİREKTÖR’Ü SAYIN ERSAY SEYLAN: YAKLAŞIK 300 DESTİNASYONA KARGO KABUL KAPASİTESİNE SAHİBİZ!
Geavia Yönetici Direktör’ü Sayın Ersay Seylan ile hava kargo taşımacılığı odaklı bir röportaj gerçekleştirdik.
02.08.2018 Perşembe

18 yıllık teknoloji ve bilişim sektörü deneyiminden sonra havacılık sektöründe GE Havacılık (Geavia) Yönetici Direktör olarak görev yapmaya başlayan Sayın Ersay Seylan ile hava kargo taşımacılığı odaklı bir röportaj gerçekleştirdik.

 

2008 yılından beri faaliyetlerine devam eden Geavia hava kargo taşımacılığı, havacılık ticareti & danışmanlığı & mühendisliği ve teknoloji alanlarında faaliyet göstermektedir. Hava kargo taşımacılığı alanında Dubai merkezli low-cost havayolu olan flyDubai’nin Türkiye’deki tek yetkili kargo GSA’lığını yürüten Geavia’nın sunduğu hizmetleri, hedeflerini ve hava kargo taşımacılığı sektörü hakkında düşüncelerini sorduk.

 

Geavia’nın Yönetici Direktör’ü Ersay SEYLAN ile hazırladığımız röportajımız aşağıdaki gibidir.

 

Bize kendinizden ve kariyerinizden bahseder misiniz?

 

İstanbul Üniversitesi İngilizce İşletme Fakültesinden mezun olduktan sonra 1999 yılına kadar giyim, esnek paketleme, hızlı tüketim konularında faaliyet gösteren çokuluslu şirketlerde iş geliştirme, lojistik, finans ve planlama alanları üzerine edindiğim orta kademe yöneticilik tecrübelerinin ardından, 1999 yılı itibariyle telekom sektörüne geçiş yaptım. 2017 yılı temmuz ayına kadar yaklaşık 18 yıl kadar süren bu macera boyunca teknoloji ve bilişim sistemlerinin operasyon, planlama, geliştirme ve proje gibi hemen tüm kademelerinde yöneticilik yapma fırsatı bulmuş oldum. Kurumsal Kaynak Yönetimi, Kurumsal Veriambarı, CRM sistemleri ve çeşitli sektöre özel, görev kritik projelerin programların hayata geçirilmesinde önemli katkılarımız olmuştur. 2017 Temmuz ayı itibariyle Yönetici Direktörü olarak başladığım GE Havacılık (Geavia) şirketiyle benim için yeni ve bir o kadar heyecan dolu bir patikayla tanışma fırsatı buldum. Bilişim ve havacılık sektörlerinin süreç dinamikleri, standartları ve içerikleri açısından birbirine oldukça fazla benzediğini görmek benim için ciddi anlamda şaşırtıcı oldu.

 

Geavia’nın kuruluşundan, hizmetlerinden ve faaliyet gösterdiği alanlardan bahseder misiniz?

 

Şirketimiz 2008 yılında havacılık sektör faaliyetleri üzerine kurulmuş olup, 2012 yılı itibariyle değişen sermaye yapısı ile bugün faaliyet göstermektedir. Geavia bugün itibariyle, hava kargo taşımacılığı, havacılık ticareti & danışmanlığı & mühendisliği ve teknoloji alt başlıklarında faaliyet göstermektedir. Hava Kargo taşımacılığı konusunda çeşitli havayollarının yolcu uçağı kargo genel satış temsilciliklerimizin yanı sıra, kargo charter operasyonlarımız devam etmektedir. Havacılık ticareti ve danışmanlığı konusunda faaliyet gösteren Almanya’daki grup şirketimiz Aviasa’nın yanında Dubai’de asset management konusunda faaliyet gösteren Integral Support şirketimiz ile birlikte Geavia, bu alt branşda mühendislik ve yedek parça konularında ağırlıklı olarak faaliyet göstermektedir. Bununla birlikte, teknoloji alanında öncelikli olarak havacılık olmak üzere yenilikçi ve cutting edge özelliklerine sahip güvenlik ve havacılığa özgü operasyonel, karar destek ve yapay zeka çözümlerini içeren ürün ve projeleri hayata geçirmek için çeşitli çözüm ortaklarımızla ortak projeler yürütmekteyiz.  

 

Geavia’nın GSA’lığını yaptığı havayolları hangileridir? Bu havayollarının filo yapısı ve uçuş yaptığı destinasyonlar nelerdir? Acentelere hangi destinasyonlarda ne tür servisler (PER, DGR, AVI, HUM, VAL veya kapasite vb.) sunabiliyorsunuz?

 

Şu anda temsilciliğini yürütmekte olduğumuz Flydubai ile yola devam etmekteyiz. Flydubai, bünyesindeki 61 adet 737-800 next gen ile 90’dan fazla destinasyona hizmet vermektedir. DG hariç tüm kargo tiplerinde taşıma kabiliyetine sahip Flydubai uçuş başı acentelerine verdiği minimum 2,5 ton kapasite ile servisine devam etmektedir.

 

FlyDubai ile Türkiye’deki tarife sıklığı nedir?  Direkt uçtuğu Dubai haricinde aktarmalı uçuşlarla servis verdiğiniz ilgi çeken destinasyonlar var. Bunlardan bahseder misiniz?

 

Flydubai yaz periyodunda eklediği 5 adet ek sefer ile haftalık uçuş sayısını 7’den 12’ye çıkarmıştır. Kapasitesini aynı oranda arttıran havayolumuz Dubai haricinde hizmet verdiği Kuveyt, Oman, Suudi Arabistan vb yakın destinasyonlarının yanı sıra, hizmet verdiği, Afrika, Asya ve Avrupa destinasyonlarında da acentelerimize kapasite sunmaktadır.

 

FlyDubai ile interline servis de veriyorsunuz. Bu servisler hakkında bilgi verebilir misiniz?

 

Dubai merkezimizden 15’den fazla havayolu ile yaptığımız interline anlaşmalar sayesinde kendi destinasyonlarımızla beraber yaklaşık 300 destinasyona kargo kabul kapasitesine sahip bulunuyoruz.

 

GSA’lık tarafında başka havayollarını da portföyünüze katabilmek için çalışmalarınız var mı? Yakında başka havayollarının da GSA’lığını almanız ile ilgili güzel haberler duyacak mıyız?

 

Sektörü ve pazar dinamiklerini oldukça yakından takip ve analiz etmekteyiz. Bu doğrultuda yeni fırsatların ülkemiz ve bölgeye sağlayacağı katma değeri öncelikli olarak göz önüne almaya çalışırken, satış ağımızın istikrarlı büyümesini sağlamak için pazar taleplerini en hızlı ve etkin şekilde karşılamayı sağlayacak organizasyon yapımızla etkin tanıtım faaliyetleri düzenlemeye devam ediyoruz. Bizim için http://havakargoturkiye.com, faaliyetlerimiz sonucu oluşacak yeni katılımları paylaşacağımız sektörün en saygın ve etkili medya yayın organlardan bir tanesidir. Umarım yakın gelecekte hep birlikte yeni haberlerimizi sitenizde görme fırsatı buluruz.    

 

2017 yılını önceki yıllara göre nasıl kapattınız? 2018’deki hedefleriniz neler? Kargo tarafında genel bir değerlendirme yaptığınızda 2018 hedeflerinizi gerçekleştireceğinizi düşünüyor musunuz?

 

2017 yılı her şeyden önceki yıllar performansımıza göre beklentilerimizim ötesinde bir yıl olarak gerçekleşti. 2018 ilk 6 aylık performansımız için, havacılık ticareti ve teknoloji yanında özellikle hava kargo taşımacılığı konusunda sektör büyüme hedeflerinin üzerinde bir performans sergilediğimizi söyleyebilirim. Başta müşterilerimiz olmak üzere ekosistemimizde yer alan tüm paydaşlarımızın geri bildirimlerini çok dikkatli bir şekilde takip ve analiz edip, düzeltici faaliyetlerimizi bu doğrultuda olgunlaştırıp hayata geçirme felsefesiyle servis odaklı oluşturduğumuz ve sürekli geliştirdiğimiz yapının avantajlarını 2018 yılının ilk 6 ayında da tecrübe etmiş olduk.

 

AHL’den 3. Havalimanına geçiş süreci konusunda çok farklı senaryolar var. İlk başlangıçta tüm tarifeli seferlerin 3. Havalimanına kaydırılacağı konuşuluyor. Sektörümüz açısından bu süreçteki muhtemel operasyonel aksaklıklarla ilgili yorumunuz neler olur?

 

Yeni açılacak 3.Havalimanımız şüphesiz bölgeye yüksek bir dinamizm ve kapasite büyümesi getirecektir. Bizim için kritik ve sürekli yürütmekte olduğumuz pazar araştırma ve analizlerimiz sonucunda pazarın en az fiyatlandırma kadar zaman ve kalite faktörlerine dikkat ettiğini gözlemlemekteyiz. Şirketimizin proaktif servis odaklı prensipleri doğrultusunda, Pazar dinamiklerini de gözeterek gereken önlemleri almak için 2018 başında itibaren başlattığımız çeşitli projelerle yeni döneme dair hazırlıklarımızı tamamladık.

 

İstanbul’un 3. havalimanı açıldıktan sonra hava kargo taşımacılığı açısından kısa ve orta vadede bir kapasite artışı bekliyor musunuz? AHL’ye slot yüzünden gelmeyen havayolları 3. Havalimanına uçmaya başlar mı? Sektörümüze yansıması nasıl olur?

 

Yeni havalimanımızda kademeli olarak kesinlikle bir kapasite artışı bekliyoruz.Gün geçtikçe önem kazanan hublardan bir tanesi olan İstanbul’umuza halihazırda online uçmayan oldukça fazla havayolu şirketi mevcut olduğu hepimizin malumu. Söz konusu yeni havayollarının ve mevcut havayollarının getireceği kapasite artışlarında, bölgemizde ve özellikle doğu-batı blokları arasında gerçekleşen yeni ticaret akımlarının ve eksen kaymalarının önemli rol oynayacağına inanıyoruz. Sektörümüzün tüm paydaşları tarafından hedeflenen ,gün geçtikçe olgunlaşan ve yükselen toplam yüksek hizmet kalitesinin bu kapasite artışını pozitif destekleyeceği noktasına inancımız çok yüksektir.

 

FlyDubai geçiş tamamlandıktan sonra 3. Havalimanında uçuşlarına başlamayı planlıyor mu?

 

Bu konuyla ilgili bir gelişme söz konusu olduğunda en kısa zamanda bilgilendirmeyi sizlerle paylaşacağız.

 

Sizce Türkiye’deki hava kargo taşımacılığı sektörünün gelişimini engelleyen sorunlar nelerdir? Bu sorunlara olan çözüm önerileriniz nedir?

 

Tüm sektörlerde de olduğu gibi, öncelikli olarak yetişmiş insan kalitesi diğer tüm faktörlerin başında gelmektedir. Sektörümüzde yer alan irili ufaklı tüm kurumların küresel en iyi örneklerin ortalamasının üstünde toplam kalite standartını sağlayabilmeleri için personel politikalarını gözden geçirip, eğitim programlarını olabilecek en etkin seviyeye çekmeleri kaçınılmaz gözükmektedir. Sürdürülebilir kalite anlayışını bölgemize nazaran daha ön plana çıkartmamız büyük önem taşımaktadır. Bu anlayışı sadece istihdam gücümüzle değil aynı zamanda etkin ve efektif yenilikçi teknolojiler ile de desteklemek zorundayız. Kurumların teknoloji ve eğitim planlamalarında üniversitelerimiz ve çeşitli Ar-Ge kuruluşlarımızla yürütülmesi söz konusu programlar, sektör STK larımızın düzenleyeceği etkinlik ve çalışma gruplarıyla daha etkin kılınabilir. Sektörümüze özel fark ve kalite yaratacak teknoloji çözümlerinin kuluçkalar vasıtasıyla yaygınlaştırılması ve sübvansiyon programlarının oluşturulması şüphesiz sektörümüz üzerinde büyük pozitif etki yaratacaktır.

 

 

 

Bu habere ilk yorum yapan siz olun!

Facebook Yorumlar

Yazarlar

Taner AKSOY

Ülkemizde Üniversite Mezunlarının İstidahımı ve Sektörümüzde* Durum

E-Dergi Son Sayımız